Det var bäst 2016

Så här på årets näst sista dag rankar jag det lokala hockeyåret 2016. Det har egentligen inte varit något superår – men visst har det funnits godbitar!

Hetaste matchen:
Här får det bli hetaste matcherna. För ni kommer väl ihåg vilket drömscenario det blev där i våras när hockeytvåans play off startade? Det blev ju som så att Boro/Vetlanda och HA74 ställdes mot varandra i play off 1. Sävsjölaget drog det längsta strået och vann med 2-0 i matcher. Fighterna lockade totalt 2033 personer – en stark siffra för landets fjärde högsta division.

Årets spelare:
Eric Gustafsson
, Tranås AIF. Så bra som Gustafsson var under våren, har jag inte sett en enda spelare i området vara under det här året. 26-åringen har förvisso inte nått upp till samma nivå under hösten och inledningen av den här säsongen men förtjänar ändå att rankas som nummer ett i området sett över hela året 2016.

Årets tränare:
Niklas Brännström
, HA74, kanske den svåraste kategorin att utse vinnare i. Men jag tycker att Brännström förtjänar utmärkelsen. Han förde först HA74 till play off 2 under våren, en nivå som är den högsta klubben varit på. Under hösten ledde han laget till första alltvåan – någonsin. Brännström kommer naturligtvis att kliva vidare på stegen och frågan är om han lämnar Sävsjöklubben redan efter den här säsongen?

Årets genombrott:
Linus Karlsson
, Boro/Vetlanda. 17-åringen gick från att se lovande och hal ut till att vara ledande och ännu halare på en sommar. En sommar där träning låg i fokus har lyft talangen och han har blickar på sig från flera klubbar högre upp i seriesystemet. De jag vet om är Nybro och jag har hört att även Karlskrona HK har hört sig för. Nyss fyllda 17 år och 33 poäng på 22 matcher imponerar naturligtvis. Fick dessutom motta Rotarys stipendium för en dryg vecka sedan.

Årets solskenshistoria:
Edvin Karlsson
gick in i sin blott andra match för Tranås AIF och avgjorde då mötet mot Vimmerby. 17-årige Karlssons glädje visste inga gränser och Stiga arena bröt ut i ett glädjerus som inte skådats tidigare under detta år. Det var en påtaglig glädje från nästa alla som befann sig i arena. En riktig solskenshistoria. Kanske var det här rent av det roligaste hockeyögonblick som jag upplevde i mitt yrke under året – jo det måste nog ha varit det.

Årets MVP:
Väldigt, väldigt svårt att peta en spelare från den här titeln. Daniel Ljungkvist kom hem till Landsbro och moderklubben Boro/Vetlanda. Istiden under matcherna har varit utomjordisk för 35-åringen. Vissa matcher har det känts som att han har varit på banan under 60 minuter. Ingen på det här området har så tydligt lett ett helt lag som ”Ljunkan” – och visst vore det väl konstigt annars. Daniel Ljungkvist anser jag som områdets Most Valuable Player 2016.

Årets sniper:
Viktor Lennartsson
, Tranås AIF. har förvisso bara varit med under halva året. Men när det kommer till att göra mål – så är han ohotad på min lista. Tolv mål på 20 matcher har det hittills blivit från Lennartssons klubba och det kommer att komma betydligt mycket mer efter nyår. En spetsspelare som sticker ut.

Årets klipp:
Jonas Pontusson
, HA74. Grattis HA74. Ni fick precis vad ni sökte och Pontusson har verkligen levt upp till förväntningarna. Man ska komma ihåg att det inte är det lättaste att kliva ned en division och att levererar direkt. Enligt mig är värvningen av Pontusson årets klipp av  klubbarna på Höglandet under 2016.

Årets målvakt:
Hampus Alexandersson
, Tranås AIF och Joakim Berggren, Boro/Vetlanda. Alla kategorier är naturligtvis svåra att avgöra vinnare i eftersom att lagen spelar på olika nivåer. Men den här kategorin gjorde det allra svårast. Berggren har varit som ett monster under hösten. Bland annat berättade Borotränaren Nils-Gunnar Svensson vid ett tillfälle att när Boro hade besegrat Mjölby med 2-0, Berggren räddat 44 skott (!), så tog orden slut för ”Nisse”. Han sa inget till Berggren efter matchen utan kramade honom istället. Hampus Alexandersson trodde jag inte på inför säsongen. Så pass ärlig ska jag vara. Jag trodde att det här ä-n-t-l-i-g-e-n skulle få bli Victor Johnsons säsong. Johnson har som bekant dragits med skador och Alexandersson har storspelat vid flera matcher. Bland annat gjorde han en jättematch i Kristianstad under hösten. Därför väljer jag att dela det här priset mellan de två målvakter som jag tycker har varit bäst under 2016.

 

Spåkula inför 2017:
– Tranås AIF tar sig till play off 2.
– Både Boro/Vetlanda och HA74 når kvalserien.
– Erik Brännström går i första rundan av NHL-draften.
– Erik Karlsson vinner Norris Trophy.
– Minst två spelare lämnar lag i området i ”brist på motivation”.

 

Gott nytt år till er alla! Har jag fel i någon av kategorierna? Klart jag har det! Men du det är okej att maila mig  (alexander.jepsen@smt.se ) och berätta vem du tycker skulle ha vunnit!

Kommentera artikeln

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och -egenskaper:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>