Håll i hatten

Som rubriken lyder: håll i hatten.
Det var min känsla när jag såg att Tobias Lingmerth byttes in efter en period under gårdagen.
Tranåskillen är inte kontrakterad av Taif, 24-åringen har knappt spelat de senaste åren. Han har mestadels tränat med veteranerna sedan Löfstad gick i graven. Visserligen har han gjort ett 20-tal Taif-träningar (uppgifter till TP) under säsongen, men ändå. Att han skulle kastas in i hetluften i går fanns inte på kartan.
Hampus Alexandersson ska ha blivit pååkt i Tyringe under onsdagen. Han blev yr och orutinerade Lingmerth fick ställa sig mellan stolparna när Alexandersson tvingades utgå.
Allting stod på sin spets och ”Tobbe” spikade igen kassen.
Vi har sett honom som båsöppnare tidigare. Han har alltid ställt upp när Taif hamnat i kris och ingen annan har funnits att tillgå.
Visst känns det väldigt fint att allt ljus efteråt hamnade på killen med ett så stort Taif-hjärta?
24-åringen brukar stå i hejarklacken. Han brukar träna med veteranlaget, är förmodligen på alla matcher och åker (vad fan vet jag) säkerligen ofta med på ”fylleresorna” med resterande supportrar.
Den här söndagen var annorlunda. Den här SERIEFINALEN var något hel annat.
Visst syntes det även på utespelarna. De offrade sig för sin målvakt. Backar, centrar och forwards gjorde allt de kunde för att hjälpa honom. Efter matchen tog jag några ord med matchhjälten, då sa han följande:
– Kände verkligen att jag hade spelarna med mig och att de skulle hjälpa mig. Det blir ju lite så för spelarna när det kommer in en orutinerad i målet. De blir ju på helspänn och de hjälpte mig. De låg i skottlinje hela tiden.

Ödmjukt och klokt rakt igenom.
Jag älskar när det blir så här. Det var nästan som i en film. Nu har det dessutom hänt två gånger i Stiga arena under vintern. Först Edvin Karlssons straff i segern mot Vimmerby och nu det här.
Jag håller Lingmerth-gate högre. Karlssons straff var ett fantastiskt scenario. Men det var sju sekunder och ”bara” en straff.
Tobias Lingmerth spikade faktiskt igen kassen under två perioder, 95,83 i räddningsprocent säger väl det mesta. Verkligen idrott när den är som bäst.

Lingmerth i all ära och alla rubriker handlade naturligtvis om honom efter seriefinalen, allt i sin ordning.
Men Taif:s oerhört viktiga match då? Jo! Laget kom upp, de svarta kom ut stort – oerhört stort. Tycker inte att jag har sett Taif så bra som de var under matchens inledning på hela fortsättningsserien.
Laget slutade tycka synd om sig själva för allettan-missen.
Laget insåg att ”vi måste vinna”.
Laget hanterade pressen och satte sig i en bra sits inför de två avslutande matcherna. Visserligen är det långt i från klart. Hanhals är först och främst inte avhakat. Men närmast nu är ändå Helsingborg, som bara är en poäng efter.
HHC är just de som kommer till Stiga arena i den sista omgången på söndag. Då blir det en ny vinna-eller-försvinna-match. Då blir det en ny match där Taif måste palla för trycket för hur man än vrider och vänder på det så är det fortfarande som så att pressen ligger på Tranåslaget.

Både Boro/Vetlanda och HA74 föll under söndagen.
HA74 fick med sig en poäng från bortamötet med serieledaren Mjölby. Kan hålla med i det Niklas Brännström sa efter matchen när tidningen pratade med honom:
Hade vi sagt innan att vi skulle få en poäng så hade man tyckt att det var jättebra.

Ändå tyckte Sävsjölagets tränare att det kände lite bittert. Det tyder ju på att HA74 förmodligen gjorde en riktigt bra match. Straffar är ju alltid straffar och en poäng kunde säkert lika gärna minst ha varit två…

Boro var på besök i Marconihallen och mötte ett pånyttfött Bäcken. Om man lyssnar till Borotränaren Nils-Gunnar Svensson (vilket vi gör) så lär inte, i alla fall, en poäng ha varit långt borta. ”Nisse” sa följande efter matchen:
– Jag tycker verkligen vi var värda poäng i dag.

På söndag är det derby i Borohallen, hemmalaget kör ”enkronasmatch”…med andra ord upplagt för storpublik med tanke på läget i tabellen.

NHC körde över Virserum (6-1) i fredags och vann i går på straffar (6-5) mot Gislaved. I praktiken är kvalserieplatsen säkrad.
Laget har fem poäng ned till strecket och två omgångar återstår. Osannolikt att laget missar.
Så, grattis Nässjö HC!

Kommentera artikeln

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och -egenskaper:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>